Individualizam i solidarnost
MAROON
Blog - veljača 2011
subota, veljača 19, 2011
 

ZA NEZAPOSLENOST su krivi nezaposleni, za korupciju tri imaginarna SDP-ovca koji su dobili lovu od njemačkog proizvođača automobila, za krizu pohlepni strani kapitalisti.. Može li gore od HDZ-a? Može.. Za hrvatskog branitelja optuženog za zločin na hrvatskom teritoriju je kriv Slobodan Milošević, a iz bosanskog zatvora ga je trebao izvući Ivo Josipović u dogovoru sa Borisom Tadićem, srpskim predsjednikom.

Cijelo to vrijeme je HDZ promatrao kako nezaposleni ruše hrvatsko gospodarstvo, SDP i njemački proizvođač automobila uvode korupciju u "čisto" hrvatsko društvo, strani kapitalisti uništavaju sjajan napredak... HDZ nije ništa mogao, jer je bio na vlasti...

Ministrica branitelja 2007. godine, zajedno sa ministrom pravosuđa i policije nisu u četiri godine nali načina obavijestiti hrvatskog branitelja da je na popisu onih kojima prijeti suđenje u Srbiji. Podsjetimo, samo tako da se zna, ministrica branitelja je ista osoba koja je autor izjave o "Miloševićevoj krivnji", Jadranka Kosor.

Novi dogovor Tuđman-Milošević Purdu izvlači iz BiH zatvora!

U četiri godine niti predsjednik HVIDR-e i visokopozicionirani HDZ-ovac Đakić nije uspio, iako po cijele dane i noći skrbi za branitelje, saznati tko je od njih na srpskim popisima optuženih. Andrija Hebrang i Tomislav Karamarko, koji uživaju u iskapanju jama zakopanih prije 65 godina, nisu poduzeli ništa u trenucima kada je hrvatski branitelj završio u bosanskom pritvoru. Jesmo li od njih, kao zaštitnika i brandova hrvatske desnice, čuli neke konstruktivne političke ideje o toj situaciji? Nismo... Hebrangu je dovoljno reći da su se hrvatski i srpski predsjednik trebali dogovoriti oko odluke Suda BiH. Valjda po principu dogovora Tuđmana i Miloševića iz 90-ih godina.

Svatko normalan će reći da se politika ne smije miješati u poslove pravosuđa. Kako hrvatska politika u hrvatsko pravosuđe, tako i hrvatska i srpska politika u bosansko pravosuđe. No, politika se smije i mora miješati u politička pitanja. Tako je Hrvatska, kada je branitelj uhićen u BiH na temelju srpske tjeralice koja je napisana zbog izjave dane u logoru, trebala povući svoje veleposlanike iz dvije susjedne zemlje, BiH i Srbije, i zamrznuti odnose s njima do rješavanja ovog pitanja koje se odnosi na hrvatskog državljanina.

Time nitko ne bi izvršio pritisak na BiH pravosuđe, ali bi poslali poruku da ne pristajemo na tjeralice pisane na temelju iskaza iz logora. U tome trenutku premijerka i predsjednik nemaju što pričati sa srpskim predsjednikom i bosanskim liderima, već u njihovoj prisutnosti trebaju znakovito šutjeti... Pričati trebaju na nekim drugim mjestima...

HDZ već 20 godina samo promatra

Recimo, baš kada je hrvatski branitelj uhićen u BiH za navodni zločin počinjen u Vukovaru, odnosno na hrvatskom teritoriju, hrvatski su se političari razmilili po europskim zemljama i SAD-u u sklopu lobiranja oko ulaska u EU. E, tu su trebali na svakom sastanku reći da neće pristajati na to da europski i svjetski standard postane dizanje optužnica na temelju iskaza iz logora. Tamo su trebali govoriti da je Srbija na temelju takvog iskaza podigla optužnicu protiv hrvatskog državljanina, a da ga je BiH uhitila te je on u procesu izručenja. Možda bi onda netko u ovoj situaciji hrvatske političare ozbiljno shvatio.

S druge strane, ne treba reći da je "veliki zaštitnik hrvatske desnice i novo premijerkino najdraže lice iz Vlade" Tomislav Karamarko mogao biti malo inventivniji u svome djelovanju. Izraelci komotno po svijetu otimaju svoje građane koji završe u "tuđim" zatvorima, dok Amerikanci tjeraju države da potpisuju sporazume u kojima se obvežu da ih neće izručivati drugim državama. K tome se ne smiju izručivati Amerikanci koji su u drugim državama počinili zločine, dok je hrvatski branitelj optužen za zločin na hrvatskom teritoriju.

Još jedna stvar koju su hrvatski političari u ovom slučaju zabrljali je gomila lažnog optimizma koji šire od kada je branitelj početkom siječnja završio u pritvoru. Umjesto da su građane pripremali na najgori i najrealniji scenarij, oni su na temelju ničega govorili da će on brzo biti vraćen u Hrvatsku. Nakon svega toga, ne ostaje im ništa nego da pričaju kako je za odluke Suda BiH kriv Slobodan Milošević, a da se Josipović sa Tadićem trebao dogovoriti oko puštanja hrvatskog branitelja. Najvažnije je narodu prodati da HDZ s time nema nikakve veze i da ništa nisu mogli učiniti... Oni su u cijeloj toj priči samo promatrači... Već 20 godina i sa pozicije vlasti!

 

maroon @ 01:01 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.