Individualizam i solidarnost
MAROON
Blog - veljača 2009
petak, veljača 20, 2009
BIT predstavničke demokracije je izbjegavanje vladavine naroda... Ovo je paradoksalna rečenica koja se pokazuje točnom, ako se uzme u obzir želja za izbjegavanjem slovenskog referenduma o ulasku Hrvatske u NATO.

Ma koliko se NATO smatrao ekskluzivnim klubom političkih elita izgleda da one nisu jedine koje odlučuju u funkcioniranju tog saveza. I taj opskurni slovenski desničarski krug koji je "zakuhao" referendum može nam izgledati vrlo nedemokratskim, ekspanzionističkim, nazadnim i još svakakvim, ali on je na jednostavnom primjeru pokazao da se i narod ponekad treba pitati. U Sloveniji je to slučaj onda kada se legalno i u zakonskom roku sakupi prvo 2500 potpisa, pa onda i 40 tisuća.

Hrvatska politička elita je pametnija pa je za raspisivanje referenduma potrebno skupiti nemoguće velik broj potpisa


Lako se može dogoditi protuudar slovenskog političkog mainstreama protiv ove odredbe te će se u dogledno vrijeme povećati broj potpisa. To neće spasiti današnju vrhušku od blamaže referenduma i neposlušnog naroda koji ne poštuje međunarodnu političku agendu, ali bi moglo spasiti slovenske centrističke snage u neko dogledno vrijeme kada će narod ponovno poželjeti zakruživati da ili ne.

Hrvatska politička elita je bila mudrija od slovenske te se Hrvatima nikako ne može omaknuti da skupe dovoljno potpisa. Kod nas bi se svaki 10 Hrvat koji ima pravo glasa trebao potpisati za referendum. Što je gotovo nemoguće. Kod Slovenaca je taj postotak puno manji pa bi oni tehnički to mogli skupiti i na jednom malo većem koncertu Severine u Ljubljani. Samo ako je pitanje dovoljno primamljivo Sevkinim pijanim fanovima.

Hrvatska politička elita zabranila građanima glasovanje o ulasku u NATO

Strah hrvatske, slovenske i NATO-ove političke elite od referenduma u Sloveniji je poprilično neshvatljiv. Ako je NATO udruženje država koje ga čine, a države su udruženja građana koje je čine, onda je valjda logično da građani biraju koja država (ili novo udruženje građana) mogu pristupiti tome savezu. To bi bila demokracija i to ona u kojoj građani donose odluke, pa makar one i ne bile drage njihovoj političkoj eliti.

Hrvatska politička elita drugačije je shvatila cijelu stvar, očito onako kako se ona shvaća u međunarodnim političkim krugovima te je građanstvu zabranila birati o svojem ulasku u NATO. Da se građanstvo ne bi zajebalo i obrukalo državu pred svijetom, kao što bi to sada moglo napraviti slovensko građanstvo.

Ideje slovenskog desničarskog kruga su vrijedne ismijavanja, no...

Sva ljutnja na glupi slovenski desničarski klub koji ima pretenzije na hrvatsku granicu i neodoljivu želju da svoje političke poene sakuplja na psihozi mržnje prema susjedima Hrvatima je potpuno opravdana. To je zaista glupa desničarska i nacionalistička vizija o sakupljanju glasova i o nekom imaginarnom nacionalnom ponosu koji je utjelovljen u nekom davnom stoljeću kada je neki prvi Slovenac došao na neki teritorij. I to je potpuno iracionalno i vrijedno ismijavanja i odbacivanja.

Ali traženje referenduma je potpuno legitimna pozicija koja ima svoju logiku u samoj biti demokracije. One demokracije u kojoj je ona vladavina naroda i u kojoj politički predstavnici odgovaraju narodu koji ih izabire, a u nekim odlukama i sam ima pravo reći svoje kolektivno mišljenje. I tu su slovenski desničari održali lekciju međunarodnom političkom mainstreamu koji se uljuljkao u svojoj sigurnosti od naroda... I često protiv njega. 
maroon @ 01:13 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.