Individualizam i solidarnost
MAROON
Blog - prosinac 2007
petak, prosinac 21, 2007

petak, 21.12.2007.

    Zagrebačka je vlast odlučila vratiti građane "u šumu"... Ili su odlučili da Zagrepčani lakše dišu, jer zelene biljke proizvode kisik. Bilo kako bilo, zadnjih dana nakupine borova opsjedaju mnoge asfaltirane zagrebačke površine. Sviđa mi se ta pomama za borovima, jer se zna da je Zemlja u kurcu i da ćemo brzo svi pomrijeti u vlastitom progresu. Ako svatko posadi taj bor što kupi za Božić, možda ćemo živjeti malo duže. Možda doživim penziju i počnem uživati u životu uz rješavanje križaljki i gledanje sinhroniziranih sapunica. A, možda, me zadesi i sudbina penzića koji kopaju po kontejnerima. Nažalost, oni ne traže borove, nego hranu. Na borove već odavno ne mogu računati.

Prijateljica mi priča da joj golubovi na Trgu u zadnje vrijeme izgledaju kao da su u štrajku. - Nekako stisnuti hodaju i čude se građanima! - kaže M.. Ajde da barem netko ovdje štrajka, pa makar to bili i šutljivi leteći štakori. I oni se žale na povišenje cijena koje se najavljuje, jer oni koji su im prije bacali mrvice, sada te mrvice jedu u nedostatku boljega. Oni bogati ih niti ne primjećuju u svim svojim problemima. Pazimo na naše golubove, ipak su oni najbolji prijenosnici svakakvih zaraza. A ako se prije ne zarazimo, morati ćemo dočekati penziju i kopanje po kontejnerima.

Dinamo je, jučer, opet odlično odigrao. I svi su zadovoljni igrom, a Dinamo je opet ispao. I to u skupini koju su svi (nakon izvlačenja) nazvali vrlo laganom. - Pa pobijedili smo diva Ajaxa, pa što ne bi i ove lagane. - sretni su govorili.  A sada svi ti šute i hvale se igrom. Opet su BBB-i priredili pizdariju skoro pogodivši bakljom suca. Ali bitno je da su dobro navijali. I skoro pogodili suca bakljom. Opet su otišli daleko za svoj sveti klub i skoro pogodili bakljom suca. Ma, dobri su oni u onim rijetkim trenucima kada bakljama ne gađaju ljude. Ono što je najvažnije je da je Dinamo bio bolji od Rennesa, a to nećete
pročitati iz statistike, nego će vam to plavi drukeri sami reći. To će vam reći oni i nitko drugi. Kako se samo veselim "dinamovom proljeću" u sukobu sa Fijumanima i Podravcima. Jebeno!
maroon @ 18:58 |Komentiraj | Komentari: 11 | Prikaži komentare
četvrtak, prosinac 20, 2007

četvrtak, 20.12.2007.

    Predbožićno doba godine uvijek je jednako. Počinjem se odmarati od obaveza (faks, škola), a društveni život se sa profesionalnog seli u prijateljsku sferu. Ove godine je malo drugačije, jer je u igri i Ona. Baš se veselim što ćemo za dva tjedna, napokon, imati više vremena samo za nas.

    Igor Ferenc nova je žrtva hrvatskog apsurda pod radnom parolom: "Dilere ne zatvaramo, a sitne pušače da!" Tako je on, od strane Županijskog suda u Puli, nepravomoćno osuđen na dvije godine ćuze, zbog marginalnih i za prodaju nepogodnih količina opijata. Čovjeka i humanista, pjevača grupe Popay i ponosnog nosača dredova, na pulskom je Korzu uhitilo devet policajaca. Dobro ste pročitali: devet policajaca! Valjda su se bojali da ih ne napadne mikrofonom ili da, možda, ispod frizure ne skriva noževe. Pretresavši stan pronašili su dvije stabiljke marihuane, 14 grama iste spremne za konzumaciju i 0,69 grama amfetamina. Opakog li dilera! Mislim da se već danas svi pulski narkići tresu od apstinencijske krize, jer je murija ulovila glavnog gradskog mafijaškog bosa. Da sam narkoman i stanovnik Pule, sutra bih spakirao kofere i žlice, šprice i ostali pribor i uputio se u Kalmetin Zadar te se učlanio u HDZ, jer oni čuvaju svoje kriminalce.

Nadbiskup Bozanić, sukladno postizbornom vremenu, više ne propovijeda o politici nego o socijali. I kaže da Kršćani moraju pomagati onima koji su gladni. Zna on da će se Sanader brinuti da bogati ne plaćaju poreze i da država plaća Crkvu, pa preporučuje siromašnima da se sami snađu i mole pomoć od bogatih Katolika. I traži taj provinicijalni vrbnički Bog Cinizma da oni koji imaju pomognu onima koji nemaju. On jako dobro shvaća da država ne služi u te svrhe, jer konzervativne snage koje podupire njegova institucija čuvaju sadašnju "tko može neka jami" parolu. Tako je i Crkva od gladnog naroda jamila prije izbora za podršku HDZ-u koji "zna". Nadam se da će i Vojni pop Jezerinac poslušati poruku kolege i zamisliti se nad svojim bogatstvom, dok će u svome dvorcu čitati o gladnome narodu.

Moja Jedina priča mi kako funkcionira blagdanska trgovina u našoj metropoli. - Svaki dan druga cijena! - kaže Ona. Ono što je još prošloga tjedna bilo 50 kuna, sada je 70. To je Porez na Božić. Apsurd je da se u dućanu u kojem radi, prodaju proizvodi koje možete po pet puta nižoj cijeni kupiti u svakom trgovačkom centru. No, prodavač je fensi i ima ludo dobru lokaciju blizu glavnog trga. Živio predblagdanski konzumerizam i porez na umišljene budale!

maroon @ 14:30 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
srijeda, prosinac 19, 2007

srijeda, 19.12.2007.

Apatija koja me pratila ovih dana i cjelodnevna uspavanost nastavila se i danas. Predavanja na faksu su nam se osipala kao HSS, a na predavanju mi se ne da biti ako na njemu nema više od petero ljudi. Djeluje destabilizirajuće sjediti u razredu, a znati da je cijela ostala ekipa vani po kavama ili barem doma spavaju. E, neću niti ja, Boga mi!

Hrvati su poznati rušitelji komunističkih (i drugih srodnih režima). U hrvatskoj su tražili da budu "svoji na svome", a u Boliviji Indijancima brane da budu svoji na svome i svojski se trude zadržati svoje ogromne posjede i privilegije. To što je to Južna Amerika i što su tamo samo okupatori njih ne smeta. Tako je jedan Bračanin u drugom koljenu postao jedan od vođa pobune protiv vođe Indijanaca Moralesa. Stanoviti Branko Marinković želi najbogatiju bolivijsku regiju Santa Cruz odoviti od Bolivije zato što se boji za svoje bogatstvo, za koje tvrde da je jedno od najvećih u cijeloj zemlji. Veliki zemljoposjednici već godinama tlače jadne Indijance i sada kada su oni, na demokratski način, izabrali svoga predsjednika, okupila se desničarka "bijela" oporba koja radi probleme. Treba još samo istaći da je 60% zemlje u Santa Cruzu u vlasništvu 25 bogataša. Raj za desničare, nema što!

Talijani se boje za svoj vrtićki podmladak, jer su im istraživanja pokazala da su dječica počela koristiti mobitele već sa četiri godine. Ne mogu niti zamisliti kako izgledaju poruke četvreogodišnjaka.
- Sutra se ja igram sa Betmenom, a ti sa Supermenom, može? - piše mala Franka.
- Ne, ja ću sutra uređivati svoju lutku sa najnovijom šminkom! - odgovara joj Luiđi.
- Moja je lutka ljepša od tvoje. Čak je ljepša i od Nine Morić. - kaže Franka i ljutito stavi mobitel u džep, te svojom Visa karticom plati račun u butiku. Neke stvari su neprocjenjive. Recimo mobiteli u vrtićima. Kako će se tek hrvatske tete razveseliti kada trend prijeđe granicu i dođe u našu malenu zemlju. Samo se nadam da se neće pojaviti neki Eva Morales koji će zaustaviti trendove suvremenog kapitalizma. Ja se tada, iz ovih stopa, selim u Santa Cruz...
maroon @ 19:35 |Komentiraj | Komentari: 5 | Prikaži komentare
utorak, prosinac 18, 2007

utorak, 18.12.2007

    Dan je počeo sjajno, bez obzira na temperaturu koja se još malo spustila i na činjenicu da se posljednjih dana teže dižem iz kreveta. Tu smanjenu želju za ulazak u društveni život i povećaanu sklonost svome svijetu snova pripisujem kanaliziranju posljednja tri vrlo intenzivna mjeseca.

    U svojoj zamišljenoj pozi dočekao sam bus koji je danas, gle čuda (ili možda ništa ne pada sa neba), kasnio samo pet minuta. Samo je jedan pogled potpuno  okrenuo moje apatično raspoloženje. U busu je bila Ona i sjedila je točno na mjestu gdje sam se mogao sjesti nasuprot nje. Kurtoazan pozdrav i priznanje, u sebi, da sam ponekad izrazita budala. To je valjda zato što sam muškarac!

    Jučer je u "Otvorenom" seljački poglavica Friščić dokazao da ja nisam jedina budala ovih dana. Ne razumijem zašto on u trenucima teških pregovora sa HDZ-om ima potrebu pojaviti se na dalekovidnici i demonstrirati svoje "čvrste" stavove koje još nije ispregovarao. Velika je mogućnost da će od nekih stvari koje je u emisiji zdušno prikazivao kao ultimativne nacionalne interese, već narednih dana morati proglasiti nemoguće provedivima. A onda će se Bago, u narednim emisijama, naslađivati nad Friščićevom glupošću. Sanader i Adlešičeva su pametniji, pa šute i valjaju diplomatske izjave u novinarske mikrofone. Možda se HSS neće osipati zbog koalicije sa HDZ-om, ali će se sigurno osipati zbog bisera njihovog poglavice.

    Prijatelj T. mi se sa ponosom pohvalio da je radnička buna u njegovom pogonu uspješno okončana. Kao dio velikog carstva jednoga gazde, njegov je proizvodni pogon jedini dobio manju božićnicu, koja je čak manja i od prošlogodišnje. Na licu mjesta organizirano je potpisivanje dokumenta u kojem su se radnici velikodušno odrekli nepravedne naknade i poklonili je direktoru. U strahu od gnjevnih radnika koji za Božić ne bi imali majonezu za francusku salatu, božićnice su dignute na razinu ostalih u carstvu. T. mi se povjerio da je dobro što je direktor brzo reagirao, jer bi se zajedništvo potlačenih brzo raspalo pod utjecajem nekih radnika koji su se pobojali da neće doma imati niti bor, a kamoli francusku na stolu! Eh, kamo je nestalo vrijeme kada su radnici borbu za svoja prava mogli voditi više od dva dana?!
maroon @ 18:04 |Komentiraj | Komentari: 4 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 17, 2007


ponedjeljak, 17.12.2007.

Noćas sam spavao točno sat vremena. Od 6 do 7. Opet sam kao budala čekao autobus dvadeset minuta.  Odradili smo zadnju radijsku emisiju ove godine. I nekako mi je postala draga ta emisija i ekipa koja ju radi. Čak mi se i urednik sviđa, bez obzira na naše prošlogodišnje svađe. Grad je bio tužniji nego inače...

Jučer nam je Stipe Drviš pokazao što znači profesionalizam u sportu i odsustvo želje za pobjedom. I nije mi žao zbog toga. Žao mi je što ga Australac na kraju nije nakautirao. Dok je bahati Puljanin skakao po ringu pokušavajući izbjeći svaki kontakt, novi svjetski prvak se svojski trudio. Nije se trudio da ga nakautira, jer ranjenu životinju treba pustiti na miru, nego se trudio da shvati što je tipu nasuprot njega. Novac je sport doveo do ovakvih apsurdnih situacija u kojima su sretni i oni koji pobijede i oni koji izgube. Jer su dobro zaradili. A i to nisu Olimpijske igre u kojima vrijedi ona stara: brže, više, jače... Ovdje vrijedi samo ona: više! Novaca, naravno.

Ivo: Ja tebi dam ZERP i poljoprivredu, a ti meni nula promila i NATO!
Joža: E, ne može... Ja tebi nula promila i Čobankovića, a ti meni ZERP i NATO!
Ivo: E, jebiga, ovako se nećemo dogovoriti. Ja tebi mjesto potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede, a meni ostane sve ostalo.
Joža: Može, a ti mene nemoj napadati u kampanji za četiri godine i namjesti mi Doris Pack.
Ivo: Može. Da ti Doris pošaljem u tvoju klet.
Joža: Ako izmjeniš nula promila.
Ivo: Može.
Milorad: A ja ću biti potpredsjednik Vlade.
Ivo: Može. Biti će bar pet potpredsjenika. I ti, i Joža, i Nazif, i Đurđa...

Misli me vraćaju u ovogodišnje ljetne dane. Nisam išao na more, nego sam cijelo ljeto bio u Zagrebu i radio u SDP-u. I krilatica tih ljetnih dana bila mi: sve je super!  Bilo mi je to daleko najbolji dio moga dvadesettrogodišnjeg života. Iz jednog vrlo jednostavnog razloga koji život čini ljepšim, bez obzira koji problemi svakodnevno stižu čovjeka. I nisu mi smetale ljetne vručine i gužve dok sam se u tri popodne vraćao kući. Nisu mi smetale mnoge druge stvari koje su mi prije toga smetale. Iz jednog vrlo jednostavnog razloga... I neki će reći da je dobro dok ide. Valjda onda kada više nije dobro treba stati. Vrijedi li se boriti za dalje, ako više nije dobro? Imamo li pravo svoju budnoćnost gledati kroz staklenu kuglu i proricati te vuči poteze na temelju nesigurnih pretpostavki? Toliko pitanja, a nema odgovora. Ni u kristalnoj kugli, ni u šalici kave, ni na televiziji, a niti u logičnom promišljanju. Sada, pet mjeseci nakon ljeta sve češće se kroz moje misli vrti rečenica: stvarno ne znam što reći i misliti!

maroon @ 18:34 |Komentiraj | Komentari: 3 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 16, 2007

OBRATI PAŽNJU NA POSLJEDNJU STVAR

obrati pažnju na posljednju stvar
i legni tu kraj mene
zaboravi na sve što znaš
opusti se sad
ne traći svoje vrijeme
ja te volim
ja te volim
volim da ti pogađam sne
i ne razumijem zašto te smeta
ne mari za to

obrati pažnju na posljednju stvar
i sjećat ćeš se dugo
povuci još dim
udahni volju za put
i uzmi moju ruku
ja te volim
ja te volim
volim da ti pogađam sne
i ne razumijem zašto te smeta
ne mari za to

obrati pažnju na posljednju stvar
zadrži me u sebi
osjećam da lutam kroz terase svijesti
nešto se u meni dijeli
ja te volim
ne mari za to


                                                                       Branimir Štulić

maroon @ 22:29 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare

nedjelja, 16.12.2007

Kroz prozor moje kuće, sa prvoga kata gledam vatru u daljini. Ne čujem sirene vatrogasaca, pa se nadam da nije požar i da se neću morati evakuirati na  ovoj glupoj zagrebačkoj zimi. Dao Bog što kraću zagrebačku zimu. Nedjelja prolazi u jednako tmurnoj atmosferi kao i svaka druga nedjelja; deficit je ljudi koji žele ići na kavu i raspredati o subotnjoj politici i nogometu, o faksu i vezama. Ova je nedjelja još malo tmurnija, no to nije tema današnjeg posta...

Ovaj format pisanja tekstova mi se sviđa. Kao maleni srednjoškolac zapisujem stvari koje su mi se dogodile protekli dan i nadam se da će polučiti nevjerovatnim povečanjem broja posjeta i komentara na mome blogu. Pa nije niti moj život tako nezamiljiv; puno je zanimljiviji od života ljudi koji na BB-u zarađuju masne pare dok lamentiraju o tome da li se jesu ili nisu. Zadnjih dana čitam Smoju i lik mi je baš cool sa svojim sitnim penzionerskim pričicama začinjenim nekim podacima im 1980. godine. Nisam znao da je tih dana moja istočna "metropola" grada Zagreba tada bila punokrvno i službeno selo. Sami pogled kroz prozor ne daje mi dokaze za tu tvrdnju. No, danas su neka nova vremena.

Iako je nedjelja, ja nisam bio niti u crkvi niti u nekom od milijuna trgovačkih centara. Što bi žuto-zelena koalicija rekla o meni? Jedni su za crkvu nedjeljom, a drugi su za trgovačke centre i za radnike koji će se na nedjelji obogatiti. Eh, da mi je i to vidjeti, da se i radnici obogate na nedjelji. No, njih sada više zanimaju pozicije i definiranja prezimena njihovih čelnika. Očito se dogodila svađa u kući Adlešić(č)evih, pa je Staško u trenutku inspiracije svojoj dragoj Đurđi rekao da je Slovenac. Ako je istina da se Đurđa preziva Adlešič, onda nam to može pomoći u pregovorima sa slovencima oko otvorenih pitanja. Poslati ćemo obitelj predsjednice HSLS-a na izlet u pradomovinu, a oni će se vratiti sa Sporazumom o otvorenim pitanjima. Naravno da ćemo moći proglasiti ZERP, granica će biti uređena. Ljubljanska banka isplaćena, a otpad iz Krškog će nestati. Staško sigurno dobro govori materinji jezik, pa će se lakše i sporazumjeti.

Sanader je dobio mandat za sastav  Vlade i taj čin nazvao povijesnim za našu državu. Ja sam se naslušao mnogih priča o povijesnim utakmicama Dinama, pa taj pridjev "povijesni" ne doživljavam više ozbiljno. A niti Sanadera ne doživljavam ozbiljno, jer je rekao da do sada nije pregovarao o Vladi. Ovi timovi što su prehodno složeni i koji slažu koalicijski sporazum "biblijskih" razmjera slučajno su se nalazili u isto vrijeme, na istom mjestu. I novinari su se uvijek tu slučajno našli, pa su te glumce ispitivali ozbiljne stvari. Na ta su se pitanja glumci najčešće smijali. Pitanja su im, naravno, bila smiješna jer nisu znali zašto baš njih to pitaju. Ionesco bi bio prezadovoljan tim teatrom apsurda u današnjoj Hrvatskoj.

Sve u svemu, ja bi neki nogač na televiziji. Ne mogu niti ja spavati cijelu nedjelju. Nije dobro za ten. Nisam vjernik, pa ne mogu u crkvu, a nemam para pa ne mogu u kupovinu. Nemam auto, pa se ne mogu vozati, a nemam niti prijatelja za kavu. U kurac, pa ja nemam nikoga u sumornu nedjelju... Treba osnovati Društvo za zaštitu ljudi koji se nedjeljom ne osjećaju dobro. Ili možda stranku sa istim imenom. Uvjeren sam da bi ta stranka osvojila više mandata od HSP-a...
maroon @ 16:12 |Komentiraj | Komentari: 2 | Prikaži komentare
subota, prosinac 15, 2007


Subota, 15.12.2007.

Jučer sam se probudio i kroz poluotvorena okna šaloporki primjetio kako se stidljivo uvlači u moj grad. Podmuklo, polagano, na mala vrata... Split ima sreću što epitet "bijeloga grada" može zahvaliti Hajduku, a mi u metropoli se za bijeli Zagreb moramo smrzavati, dobiti ozebline, strgati pokoju ruku, nogu i glavu. I onda neki ruralni tipovi ovoga grada kažu da vole snijeg i zimske gadosti. Vole oni čišćenje, nenormalno kretanje gradom sa sto kila krpa na sebi... I kape i šalove i bunde od nerca i ostale gluposti. Izbjegavanje lokvi i automobila koji vas na svakom koraku očekuju da bi vas zašpricali blatom dok se žurite na posao. Baš je lijepo kad je sve bijelo! - kažu. Prvi problem mi je stvarao autobus koji kasni uvijek kada neka tekućina pada po gradu. Ljudi se ne znaju voziti i ceste su nam katasrofa, pa nam život polagano prolazi dok čekamo u nepreglednim redovima.

Svi čekaju osim jednog Spličanina. Naime, Tonči Huljić, poznati stihoklepac folk-pop-cro narodnjaka, doskočio je gužvi u zagrebačkoj Zvonimirovoj ulici. Što će on čekati u zagrebačkoj gužvi, ovo i tak nije njegov grad, pa se prestrojio u lijevu traku i pet automobila zaobišao te se ubacio kao prvi u red. To što je do zelenog čekao na zebri, njemu nije bilo bed. On ipak vozi veliki crni Range Rover i žuri mu se napisati pjesmu. Da ne kažem da je u isto vrijeme i pričao na mobitel, no, to je već drugi par rukava. Vjerovatno je slušao probu Magazina i bio je nervozan jer mala Mišina nikada neće naučiti pjevati.

A snijeg je i meni stvorio tehničke probleme. Trebao sam na Trgu snimiti anketu među građanima o aferi "Gruntovec". Znate ona afera u kojoj je Cinober Presvetlom namjestio Dudekovu zemlju  za petsto eura mita. I ljudi, mrzovoljni zbog snijega, ne žele ništa reći o tome. I imaju sreće, jer bi bez snijega, ja pomislio da nemaju mišljenje o tome ili, ne daj Bože, da se boje reći svoje mišljenje. A zanimljivo je to da su ljudi postali strašljivi i neskloni vikanju svoga mišljenja, a danas imamo demokraciju u kojoj im se ništa ne može dogoditi, ako kažu neku protudržavnu parolu. Svi su u nekim svojim mučkama i ne žele oblajavati one koje je USKOK pronašao sa prstekima u pekmezeku. I kodno ime "Gruntovec" za akciju uhićenja je vrlo zanimljivo, jer blizu Gruntovca nalaze se Hlebine. Isključenjem građana iz procesa suđenja Pekmezastima, oni su svi ispali Gruntovčani, a pošten radni narod hrvatski će ispasti Hlebinci, jer će još jednom povjerovati da se dogodila bitna akcija u iskorjenjivanju mita. Isusek, Isukek, a kaj bu nam ve Regica rekla!

Na kraju je i moja Najdraža imala problema sa prokletom bijelom tekučinom koju nam Bog šalje na kraju godine. A kad ona ima problem, onda sukladno našem ugovoru i ja imam problem. Jadna, jedva je došla do moje kuće i pritom je dobrano promrzla. Naravno da sam ja kriv, jer nisam došao po nju, a mogao sam. Ali što ćete? Današnji muškarci su mlitavi i komotni i vrlo često neskloni svojim puno boljim polovicama. To nam je društvo dalo moć da tlačimo one koje su ispod nas po društvenoj hijerarhiji. No, ima Boga, i nadam se da će ispraviti tu svjetsku nepravdu i muškarce učiniti ravnopravnima ženama. Iskreno, znam puno više pametnih žena nego muškaraca, neka se nitko ne uvrijedi.

maroon @ 13:06 |Komentiraj | Komentari: 6 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 10, 2007


Na ovom linku možete ispuniti anketu koju provodi Fakultet političkih znanosti, a odnosi se na blog i blogove. Pa ako imate pet minuta, izađite i izborite se za vaše blogersko mišljenje... Ma kakvo ono bilo!
maroon @ 19:08 |Komentiraj | Komentari: 15 | Prikaži komentare
nedjelja, prosinac 9, 2007


Čitaj moje pjesme
i naći ćeš u njima gorčinu
koja se nije tu našla
samo zbog  poze...

Čitaj moje pjesme
i naći ćeš pobjednike i pobjeđene;
ne vojskovođe sa mačevima
i predsjednike sa bombama,
nego neke druge ratove
koji su u pojedincima.

Naći ćeš gradove
obojane nekim čudnim bojama
i uvijek isto nebo sa zvijezdama.
Moju dušu-light
i moje snove na stotu potenciju.

I jedino je ljubav
mogla izbrisati gorčinu i tugu.
I jedino je ona iskrena
mogla natjerati me
da više ne pišem pjesme.

Spalit ćemo zajedno
sve bilježnice umaljane tintom,
ako ti je potreban dokaz
za nastavak priče.

One su , ionako,
nekakav izraz drugačije prošlosti
prožete samoćom i čekanjem
Prave.

I moje mi pjesme
sada izgledaju nekako daleko i nerealno,
kao neki vlakovi koji su davno otišli
i završili svoja putovanja
u beskraju...
Stari i prazni.


maroon @ 03:53 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
subota, prosinac 8, 2007

Sanader se ljuti na novinarske špekulacije o koaliciji sa HNS-om i na priče o udovoljavanju svim zahtjevima HSS-a i HSLS-a. Očito si pregovarački timovi nisu tako dobri, kao što nam se prikazuje već nekoliko dana. Sam Sanader stalno potencira da ima sakupljenu većinu u Saboru,  i to je rekao da ima više od 80 zastupnika. Kako ih ima toliko, ako "liberalni seljaci" još s njim pregovaraju, a on im ne želi udovoljiti zahtjevima? To vjerovatno zna samo Sanader. Zanimljivo je i to da timovi ne progovaraju o najbitnijim zahtjevima HSS-a. Pa o čemu onda već danima pregovaraju? Jesu li napisali famozni ugovor od sto stranica? Baš me zanima što će na tih sto stranica biti, ako ne ZERP, referendum za NATO i 0 promila za pijane vozače. Prije pregovaranja HSS-HSLS su tvrdili da će stajati na svojim najbitnijim zahtjevima, a većina se njih kosi sa politikom HDZ-a u posljednje četiri godine. HDZ je uveo famoznih 0 promila za vozače i to držao do kraja mandata, mada je bio pod velikom kritikom javnosti zbog tog zakona, jer je Hrvatska turistička zemlja kojoj su vinari jako važni. HDZ je odgodio ZERP za neka bolja vremena i mandat nove Vlade i potpisao ugovor u kojem je naveo da ga neće proglasiti važećim za članice EU. Ista ta stranka inzistirala je da referenduma za NATO ne bude zbog toga što to Ustav ne traži. Snažna EU-NATO politika je to od njih tražila. I vjerujem da će se teško o tome dogovoriti. Ali neka nas onda barem ne lažu i jedan dan ne prikazuju pregovaračku idilu, a drugi dan se ljute na zaključke novinara koji zaključuju na temelju zadovoljstva HSS-HSLS-ovih pregovarača. Oni ne bi bili zadovoljni da HDZ ne pristaje na njihove ucjene...
maroon @ 14:28 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
četvrtak, prosinac 6, 2007


Eto, HDZ će najvjerovatnije složiti novu hrvatsku Vladu i ja bih želio iznjeti razloge zašto sam za tu Vladu desnog centra:

1. Zato što će 1.1.2008. godine Hrvatska poslati flotu koja će nadgledati ZERP, a već krajem mjeseca siječnja će početi stizati talijanski euri za ribarenje u našem eko.-ribolovnom pojasu.

2. Zato što ću druge godine biti u biračkom odboru koji će provoditi Referendum o NATO-u i zato što će Hrvati moći odlučiti o stupanju u taj savez

3. Zato što će svako hrvatsko selo imati kanalizaciju, vodu, struju i plin te cestu, školu, ambulantu i dr.

4. Zato što će se razvojem sela 400 000 građana preseliti iz grada i zato što će svaki seljak, koji ima barem 4 krave u štali, dobro živjeti od svoga rada.

5. Zato što nikada neću saznati kako je Ivo Sanader sakupio novac za svoje satove.

6. Zato što neće biti novih poreza uključujući i nepodizanje stope PDV-a na proizvode koji su sada u nultoj stopi.

7. Zato što neće biti legalizacije droge i zato što će svaki građanin kojemu pronađu jedan joint završiti na tri godine u zatvoru.

8. Zato što ću opet moći piti i voziti.

9. Zato što je pobijedila opcija koja će predstavljati 85% hrvatskih Katolika.

10. Zato što će se promijeniti preliberalan zakon o abortusu.

11. Zato što nećemo raditi nedjeljom.

12. Zato što će HSLS sa 33 puta manje zastupnika moći diktirati poteze HDZ-u.

13. Zato što će HSS sa 11 puta manje zastupnika moći diktirati poteze HDZ-a.

14. Zato što će nas Angela Merkel voljeti.

15. Zato što će se čuvati dignitet domovinskog rata, izručivati generali sudu u Haggu, a ostalima suditi  u Hrvatskoj.

16. Zato što neće biti korupcije.

17. Zato što će se Hrvatska uključivati u procese kao što se uključila i u proces Vukovarskoj trojci.

18. Zato što novac zarađen na mešetarenju neće biti oporezovan.

19. Zato što ću se voziti preko Pelješkog mosta i zato što Hrvatska više neće biti teritorijano podijeljena.

20. Zato što će Niko i Robert Kovač još uvijek moći glasati u Zaprešiću.

21. Zato što će Hrvati dobiti treći entitet u BIH.

22. Zato što HSS-a više neće biti u Saboru nakon sljedećih izbora.

23. Zato što se branitelji više neće ubijati.

itd.

maroon @ 21:33 |Komentiraj | Komentari: 13 | Prikaži komentare

HSP, to sam ja! - vojni je poklič Ante Đapića, još uvijek predsjednika pravaša. Iako je prošloga tjedna podnio, istina opozivu, ostavku na čelo predsjednika stranke, jučer je odlučio da stranka jednostavno ne može dalje bez njega na njezinom čelu. O principijelnosti vodstva HSP-a govori i činjenica da je i cijeli vrh stranke, zajedno sa svojim predsjednikom, povukao ostavke i time prekinuo kampanju za novo vodstvo. Smeta im to što su njihovi kandidati za novog predsjednika (predsjednicu) dobili prostor u medijima i da to, kao, ide na štetu HSP-a.

A to je najbolja stvar koja im se sada mogla dogoditi. Nakon katastrofalnog rezultata na izborima, otvaranje HSP-ove trke za novo vodstvo javnosti podigao bi rejting stranke, jer bi dobili prostor u medijima i o njima bi se počelo pričati. Novi kandidati počeli bi iznosti svoje programe, pa bi i stranka lakše izabrala novo vodstvo, jer bi bolje upoznali kandidate. Ruža Tomašić je taj proces već bila počela, ali je jučerašnja odluka zaustavila proces. Ante Đapić se jednostavno ne želi odreći svojih povlastica. On bi uz mjesto predsjednika, trebao novom vodstvu ponuditi i svoj mandat u Saboru, koji bi trebao dobiti novi predsjednik, koji će tada moći voditi promiđbu stranku kroz svoje saborske rasprave.

Hoće li se u HSP-u napokon pronaći nekakav Brut, teško je reći. HSP-ovcima je lakše izaći iz stranke i cijele te priče nego se boriti protiv "vjetrenjače" zvane Đapić. No, to je njihov problem i oni bi se trebali zapitati kako su se našli u takvoj situaciji. Kako je Đapić postao nezamjenjiv, a HSP njegova "prčija" koja nema nikoga drugoga osim jedne jadne političke figure, dok su drugi samo statisti koji ulete da glavnome glumcu dodaju rekvizite... Stranka bi trebala doživjeti provjetravanje vodstva, a današnje vodstvo to ne dopušta i mogli bi time ugušiti jedinu desno-državotvorno-konzervativnu opciju u Hrvatskoj. Šteta!
maroon @ 12:28 |Komentiraj | Komentari: 8 | Prikaži komentare
ponedjeljak, prosinac 3, 2007

Znam da ispadam nepošten i pristran.
I znam da nije na meni da drugima solim pamet.
Ali, on je tako dobar
i ima tako lijepe tekstove...
I tako se prekrasno ljuti kad
ga nekaj razjebe.

Odmorite se od politike
i glasajte za PneN-a...


(i moj brat je, također, glasao za njega)
maroon @ 20:17 |Komentiraj | Komentari: 23 | Prikaži komentare
 
Index.hr
Nema zapisa.